ALTINA JEOLOJIK YAKLASM

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Kurt34
Mesajlar: 29
Kayıt: Pzt Mar 06, 2017 19:00

ALTINA JEOLOJIK YAKLASM

Mesaj gönderen Kurt34 » Prş Mar 09, 2017 15:44

JEOLOJİSİ 28. ALTIN YATAKLARI


8.1. Temel Jeokimyasal ÖzellikleriMagmatik olaylar sırasında altın özellikle sülfürlü minerallere bağlıbir dağılımgöstermekte ve artık sıcak sulu çözeltiler içinde zenginleşmektedir.De ğ işik yayınlarda altının hidrotermal çözeltiler içinde [Au (HS)2]¯, [ (HAu (HS)2]0[Au(S2O3)]3-. (AuCl2)2-, (AuCl)1-ve [Au2Cl6] gibi kompleks iyonlar ı şeklinde taşındığıve bu komplekslerin bozunmasısonucu çökeldi ğ i düşünülmektedir.Yüzeysel koşullarda altın. birincil minerallerin bozunmasısırasında nabit altınşeklindeserbestleşmekte, kimyasal bozunmaya dayanıklılığı, yumuşaklığıve yüksek yo ğ unluğunedeniyle, gerek bozunma ürünleri içinde gerekse de ğ i ş ik yerlerde çökelmiştaneli malzemeler içinde zenginleşerek tanesel saçınımlar, ince filimler, lifler, dentritler şeklinde olabilecekleri gibi büyük yumrular (36.2 kg Rusya ve 285 kg Avusturalya)şeklinde de olabilmektedir.

8.2. Önemli Cevher Mineralleri Nabit altın Au (± diğer metaller)Elektrum Au –Ag alaşımı Ayr ıca pirit, kalkopirit, arsenopirit ve pirotin içinde önemli miktarda Aututuklanabilmekte ve Cu. Pb. Zn yataklar ından yan ürün olarak kazanılabilmektedir. Diğer yandan Au yataklar ından Ag, Pt grubu elementler, U, Cu, W, Bi , Te ve diğer bazıelementler elde edilebilmektedir.8.3. Önemli Yatak Tipleri ve Oluşum Süreçleri

8. 3. 1. Hidrotermal Altın Yatakları Hidrotermal altın yataklar ının ço ğ u, granitik ve alkali granitik bileşimli plütonik,subvolkanik ve volkanik kayaçlarla ilişkilidir. Özellikle asıl (ana) yay bölgesi granitoyitleri vevolkanitleri ile ilişkili yataklar ıyaygındır. Hidrotermal altın yataklar ıilişkili olduklar ıyankayaçlar ıdikkate alınarak; plütonojenik-subvolkanik- ve volkanojenik-hidrotermal yataklar şeklinde alt gruplara ayr ılabilmektedir.Yataklanmaşekli olarak intraplutonik damarlar ve stokvorklar. Yan kayaçlardadokanaklar ında kontakt metasomatik-skarn tipi kütleler ve çevredeki yankayaçlar içindedamarlar ş eklinde oluşumlar gözlenebilmektedir. Yer yer volkanosedimanter yan kayaçlar ı masif sülfid yataklar ıiçinde Au zenginleşmelerine rastlanabilmektedir.Hidrotermal altın yataklar ıoluşum sıcaklığıbak ımından ço ğ unlukla düşük sıcaklıklarda(T < 2000C) olu ş mu ş epitermal yataklar şeklindedirler.Yüzeye çok yak ın seviyelerde, traventenimsi kayaçlar içinde oluşan hidrotermal altınyataklar ıILICA T İ Pİsedimanter bir istif içinde özellikle karbonatlıkayaçlar ın tabanseviyelerinde stratabound tipi olu ş muşaltın yataklar ıise CARL İ N T İ Pİyataklar olarak tatanımlanmaktadırlar.Bu tip altın yataklar ı, bileşimleri bak ımından da altınlı-kuvarslıoluşumlar, altınlı-sülfidli-kuvarslıoluşumlar, altınlı-gümüşlü-kuvarslı-adularyalıolu ş umlar gibi de ğ işik isimler 3altında gruplanabilmektedir. Bu yataklar içinde altın, ya telluridli bileşikler halinde veyasülfürlü mineraller içinde Cu'ın yerini alarak zenginleşmektedir. Zaman zaman nabit altınoluşumlar ıda gözlenebilmektedir.

8.3.2. Silika-karbonatlı(listvenitik) Kayaçlarlaİlişkili Altın Yatakları Ultramafik kayaçlarla kaplısahalarda genellikle örtüler şeklinde, yer yer de ultramafik kayaçlar arasında deforme olmu ş bantlar ve mercekler şeklinde yaygın olarak silika-karbonatlı kayaçlar gözlenmektedir.Bu kayaçlar içinde yer yer silis türevleri (amorf silis, kriptokristalın kalsedon ve kuvars)yer yer ise karbonatlar (kalsit, ankerit, siderit, dolomit gibi) hakim bileşen durumundadır. Sert,sar ırenkli (limonitik) ve toprağımsıbir görünüme sahiptirler.

8.3.3 Plaser Tipi Altın Yatakları Kayaçlar ve cevherleşmeler içinde nabit halde veya tellurlu ve sülfürlü mineraller içinde bulunan altın tanecikleri yüzeysel bozunma sırasında, nabit altın taneciklerişeklindeserbestleşir. Altın, kimyasal bozunmaya ve fiziksel parçalanmaya kar şıdayanıklıbir soy metalolmasıve yüksek yo ğ unluğu nedeniyle plaser yataklar ın en yaygın bileşenlerindendir.Bozunma bölgesinde gelişen kalıntıtipi plaserlerden. denizel plaserlere kadar her çeşit plaser tipi yatakta zenginleşebilmektedir. Plaser tipi Au yataklar ıi ş letilmeleri ve zenginleşmelerikolay olduğundan üretimde önemli paya sahiptirler.

8.3.4 Metamorfik Kayaçlarİçindeki Altın Yatakları Metamorfik kayaçlar içinde de ğ i ş ik zamanlarda, de ğ i ş ik süreçlerle olu ş muşaltınyataklar ıgözlenebilmektedir. Bunlardan en önemlileri metamorfizma geçirmişaltınlı konglomeralar ve siyahşeyler içinde yataklardır. Ancak, metamorfik kayaçlar içinde, küçük boyutlu olmalar ına kar şın arsenopirit damarlar ına bağlıhidrotermal altın yataklar ının sayısıdaaz değildir.Metamorfizma geçirmişaltınlıkonglomeralar ın en bilinen en tipik örneği Güney AfrikaCumhuriyeti’ndeki Witwatersrand altın yatağıdır. 350 x 200 km genişlikte bir alanda yayılımgöstermektedir. Akarsu deltasıtipinde çökelmi ş ve daha sonra ye ş ilşist fasiyesindemetamorfizma geçirmi ş konglomera,şeyl ve andezitik ara katk ılardan oluşan ve yer yer diyabaz dayklar ınca kesilen Proterozoik yaşlıbirimler içinde gözlenmektedirler. ÜzerleriPaleozoyik ve daha genç birimlerle örtülmüştür.Bu yatakta Au, Ag, Pt grubu metaller, U ve elmas üretilmektedir. Au içeriği 8-20 ppm(ortalama 10 ppm) kadardır. Birincil ve ikincil olmak üzere iki tip Au zenginleşmesigörülmektedir. Birincil altın sürfürler içinde ve konglomeralar ın çimento k ısmında 1-10 mm boyutlu taneler ş eklindedir.İkincil Au ise çimento ve çak ıl k ısımlar ınıkesen ince filmler şeklindedir.Metamorfik kayaçlar içindeki arsenopirit damarlar ına bağlıhidrotermal altın yataklar ı ise, metamorfizma sırasında oluşan hidrotermal çözeltilerce veya post-metamorfik hidrotermalfaaliyetlerce olu ş turulmu ş , küçük boyutlu ve dü ş ük tenörlü yataklar şeklindedirler. Bu yataklar kendileri i ş letilmekten daha çok, plaser yataklara kaynak oluşturmaları bakımından önemlidirler.

Cevapla

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 8 misafir