AH BİR GPR'm OLSA

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Treks34
Mesajlar: 558
Kayıt: Pzt Mar 06, 2017 18:21

AH BİR GPR'm OLSA

Mesaj gönderen Treks34 » Çrş Tem 22, 2020 23:29

Bir GPR cihazımız olduğunu varsayalım......

Ne kadar bilgiliyiz, bu konuda nasıl kullanacağımızı biliyormuyuz

Çıkan verileri nasıl anlayacağız yada bileceğiz. Kimse hayal kurmasın.....millet 4 yıl okuyup birde üstüne 2 yıl ihtisasla bu konuda bir yere gelebiliyorken biz nice olacağız hiç merak etmiyormusunuz???? Hele bir bakın aşağıdaki resime. sakın kendinizi dev aynasında görmeyin. sagdaki veriden ne anlayacaksınız da bunu yorumlayacaksınız yada çözümleyeceksiniz.... bu tarz cihazlar tencere tava vs falan gösteremezler ki bakıp da aaa bu tencere veya tel dolap diyebilesiniz.
Allah hepimize akıl fikir versin ki doğruyu görebilelim..................




gpr1.jpg
Bu mesaja eklenen dosyaları görüntülemek için gerekli izinlere sahip değilsiniz.
ALLAH KURAN İLE AKLIN YOLUNU AÇAR

Kullanıcı avatarı
Treks34
Mesajlar: 558
Kayıt: Pzt Mar 06, 2017 18:21

Re: AH BİR GPR'm OLSA

Mesaj gönderen Treks34 » Sal Eki 26, 2021 18:45

Manyometre diye bir kavram var yeraltındaki bazı görsellere ulaşmak için. Neymiş bu Manyometre aranacak yerin manyetik alanını saptamak için kullanılır. Ölçu birimine de “Gamma” denilir. Gelelim dünyanın magnetik alanına. Ekvator bölgesinde 25 bin ile kutuplarda 70 bin gamma arasında değişkenlik gösterir .Bunları bildikten sonra belli bir alandaki gamma değeri özel bazı ölçümleme tekniğiyle saptanır ve arazinin her yanında aynı olup olmadığı bir teknik ile araştırılır. Yerdeki metaller veya boşluklar yüzünden bazı düzensizlikler çıktığında artık devreye herkesin bildiği GPR ler devreye girer. Şimdi kullanımının çok basit olduğunu düşündüğünüz Gpr( Grand Genetrating Radar) vericisi toprağa yüksek impluslar yollar. Bunların yansımasını ise özel mi özel bir antenle ölçer. Bitti mi ? hayır…bir laptop yada tablet benzeri bir cihaz ile bu geri dönüşler özel bir program vasıtasıyla ekrana yansıtılır. Yerde olağandışı bir şeylere denk gelindiğinde bu ekranlarda çizgisel olarak görünür. Şöyle düşünün geniz bir arazide her yeri kazmak yerine bu anomalilerin olduğu yerleri kurcalamak daha az zamanda sonuca ulaşmak için ideal bir çözüm yoludur. Ne kadar kolay değil mi? Anlatırken çok kolay uygularken bu kadar kolay mı? Hiç sanmıyorum. Ekranda tencere tava kılıç bakraç altın gümüş platin falan diye de bir şey yazmaz yazacağını iddia edenlerde birilerini kandırmak için elinden geleni yaparlar.

Biz yine devam edelim;

GPR verisi sayısal olarak kayıt edilir ve ayrıntılı bir veri-işlem çalışması gerektirir. Tekrarlanma oranı kullanılarak araştırma amcına ve diğer parametrelere göre gerekli yoğunlukta izler üstüste koyularak yığma yapılabilir (stacking). Bahsi geçen yığma sayısına arazi koşullarında ve ne araştırılmak istendiğine bağlı olarak tüm olası fiziksel parametreler göz önüne alınarak karar verilir. Yığma işleminden sonra alçak geçişli süzgeçler yardımı ile indüksiyon etkileri, yüksek geçişli alt ve üst plato filtreleri ile de gürültüler veriden ayıklanır. İm genliğinde zamana bağlı gelişen sönümlenme zaman değişkenli (time variant) veri-işlem yapılarak giderilir. Birçok ön veri-işlem aşaması arazi koşullarında yapılabildiği halde verilerin genelde ham olarak saklanması tavsiye edilir. Veri işlemenin arazi çalışmalarının sonrasında tüm parametreler eşleniğinde yapılması, yanlış yorumlama ve teknik açıdan mühendislik problemlerinin ortaya çıkmasını engellemek için altın kuraldır. Radar verisi yorumu parametrik/ numerik olmasının yanısıra son ürün açısından bakıldığında sübjektiftir ve her yerbilimci / jeofizik mühendisi tarafından kolaylıkla yapılamaz. Arazide toplanan verinin alınış biçiminden (ölçüm planı ve gridleme / karelaj), işlenmiş GPR profillerinin yorumlanmasına kadar geçen sürede raporlamayı gerçekleştirecek araştırmacının :
• Spektral analiz,
• Sayısal süzgeçleme,
• Dalgalar,
• Elektromanyetik yöntem,
• Sayısal analiz ve programlama,
• Sayısal modelleme ve ters çözüm
Sanırım biraz detaylandığında karşımıza neler neler çıkmaya başladı…

gpr.jpg




Durun daha bitmedi….yeraltı radarı ölçümlerinde frekans en önemli değişkendir ve birçok parametrenin belirlenmesinde rol oynar. Eğer çalışma derinliği (d) çözünürlüğü ön planda ise uygun frekans:
f=150/(d √ ԑ) (Mhz)
ile bulunur. Burada derinlik, çözünürlüğü hedeflenen derinliğin %25 i olarak alınır.
Uygulamada çözünürlük ölçütü ve penetrasyon derinliği koşullarına dikkat edilmelidir. Çözünürlük durak aralığından da etkilenir. Eğer sabit aralıklı hatlarda iki durak arası uzaklık, dalga boyunun ¼’ünden daha büyük ise kuramsal olarak tanımlanabilecek hedefler belirlenemez. Bu koşul yaklaşık olarak:
DX=75/(f √ ԑ) (m)
ile verilebilir. Diğer bir yaklaşımla her iki işlemden Dx in en fazla araştırma derinliğinin 1/8 i kadar veya daha az olması gerektiği görülebilir. Anten dizilimleri genelde yan yana olarak yapılmasına rağmen uygulamada ucuca dizgeler de kullanılır. Uygulamalarda anten aralığı araştırma derinliğinin 4.5'te biri veya daha azı alındığında iyi sonuç elde edildiği görülmüştür. Derinliğe bağlı olarak deneysel bağıntı:
D anten =2xderinlik/√ ((ԑ-1)) (m) ile verilir.( yukarıdaki formülleri anlayabildiniz mi)


gpr1.jpg





GPR’da kullanılan en yüksek frekans merkezi frekansın 1,5 katı olduğuna göre örnekleme aralığı merkezi frekansın en az 3 katı olmalıdır. Sağlıklı ölçüm için 2 katsayısının da kullanımı önerilir.

Bir başka açıklamayı daha paylaşayım belki gözden kaçan formüller vardır.


Teknik olarak GPR cihazları 80-1200 Mhz arasında çalışan cihazlardır.

Bu değerlere göre yüksek frekanslar dalga boyu daha düşük olacağı için derinliği az olan yüzeylerde, düşük frekans değerleri ise dalga boyu daha yüksek olacağı için daha derin olarak çalışılmak istenen yüzey araştırmalarında kullanılır.


Buna göre aşağıdaki formül (D) derinliğinde bulunan bir yüzey araştırmasında uygun frekans ( hesap makineleride ayrıca elinizde olsun)

f = 150 / d √ε MHz

eşitliğinden bulunur.


Burada seçilen frekansa bağlı olarak hangi frekansta çalışılırsa o frekansın 3 katı alınır daha sonra da örnekleme teoremi gereğince bunun 2 katı alınarak frekanslar aralıklı olarak toprağa doğru gönderilerek yer altında bulunan objeden yansıyan dalgadan nesnenin şekli ve yeri tespit edilmeye çalışılır.

Örneğin 100 Mhz lik bir değerde çalışılan bir GPR ın örnekleme aralIğı 100 X 3 X2 = 600 Mhz olacaktır.




Ne oldu kafalar mı karıştı. Bu cihazlar maalesef çok kolay kullanılan cihazlardan değil, dedektöre de benzemez.
Bu mesaja eklenen dosyaları görüntülemek için gerekli izinlere sahip değilsiniz.
ALLAH KURAN İLE AKLIN YOLUNU AÇAR

Kullanıcı avatarı
Treks34
Mesajlar: 558
Kayıt: Pzt Mar 06, 2017 18:21

Re: AH BİR GPR'm OLSA

Mesaj gönderen Treks34 » Çrş Ara 14, 2022 22:46

Defineci arkadaşlar içinde büyük bir hevesle Ben GPR alacağım deyip de umutları için büyük paralar harcayıplar asla unutmasınlar her şey bir yana

f = 150 / d √ε MHz formülü bir yana.
Bu formülü vatandaşlık numaranız gibi ezberleyin asla unutmayın ve yanınızda da bir hesap makinesi olsun.

Verileri analiz etmek mi ? O başka bir olay, kendi içinde birden çok şey gizlenmekte. Siz siz olun yine de yukarıdaki formülü unutmayın... Nasılsa para çok. Para parayı çeker ya........




gpr.jpg



Her şey çok kolay formülü bil gerisi çok çok kolay bu işin uzmanları boşuna okuyorlar azizim

Hani bir atasözü vardır “Benim oğlum Binâ okur. Döner döner yine okur”

Atasözlerinde manasını çözenler için çok şey gizlidir

Bol GPR li günler sizlerin olsun parası bol defineci arkadaşlar....
Bu mesaja eklenen dosyaları görüntülemek için gerekli izinlere sahip değilsiniz.
ALLAH KURAN İLE AKLIN YOLUNU AÇAR

Cevapla

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir