GÖK TAŞLARI-METEORLAR

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Treks34
Mesajlar: 542
Kayıt: Pzt Mar 06, 2017 18:21

GÖK TAŞLARI-METEORLAR

Mesaj gönderen Treks34 » Cmt May 27, 2017 19:26

Göktaşı ya da Meteor, uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adıdır. Dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin göktaşı girer. Ancak bunların beş yüz kadarı buharlaşmadan yere gök taşı olarak düşer.
Göktaşları, Dünya atmosferine saniyede 11-72 km arasında değişen bir hızla girerler. Sürtünmeden meydana gelen ısıdan dolayı büyük bir kısmı eriyerek toz parçacıkları halinde yeryüzüne inebilir. Büyük göktaşları atmosferde gözlenebilir.

Meteoritler bilimsel önem taşımaktadır. Bazıları, gezegenlerin oluşumundan önce ve sırasında gerçekleşen süreçlerin kaydını muhafaza etmiştir. Bu, göktaşlarının çoğunun yaşı dümnyada bilinen en eski kayaçtan 600 milyon yıllık yaş ve hemen hemen tüm ay kayaçlarından 500 milyon yıl daha yaşlıdır.. Göktaşları Güneş Sistemi'nin kökeni ve gezegenlerin oluşumu hakkında önemli bilgiler sağlar.


Meteorit gezegenlerarası uzayda Küçük kayalık nesnelere denir . Meteoritler Dünya'nın atmosferine büyük bir hızla girdiğinde, dolunaydan daha parlak olan ateş topu üretirler. Atmosfer boyunca uçtukları ilk bölümde, hava sürtünmesi meteoroidin yüzey tabakasını eritir ve sıcaklığını akkorluğa yükseltir.

Çoğu meteoroidler parçalanır ve parlayan cisimler olarak etrafa serpilirr. Hava sürtünmesi eriyiği oluştuğu anda yüzeyinden uzaklaştırır ve eriyen yeni yüzeyleri açığa çıkarır. Atmosfere geçiş sırasında meteoroidler kütlenin% 95'inden fazlasını kaybedebilir.


METEORITLER IKI ANA SINIFA AYRILIR:


İlkel Göktaşları

En bol miktarda meteorit, kondritlerdir ; Düşen göktaşların yaklaşık% 90'ından oluşurlar. Kondirit diye adlandırılırlar.

m1.jpg

yukarıda ki resimde görüldüğü üzere
Tieschitz kondrite'nin iletilen bu ışıklı fotoğrafta çapı yaklaşık 1 mm olan üç tam kontrplak görülür. Renkli mineraller ağırlıklı olarak olivin olup, şekil ve boyut bakımından kondrel ile kondrel arasında kayda değer ölçüde değişir. Görüntünün genişliği yaklaşık 4 mm. dir.

Farklılaşmış Göktaşları

Farklılaşmış göktaşları, eritme ve fazların ayrılmasıyla oluşmuştur ("farklılaşma"). Metal açısından zengin kondritleri yeterince yüksek sıcaklıklara ısıtmak onları eritir.

metal ve silikat sıvılar üretilir. Daha sonra yoğun metalik eriyik yüzme kuvvetleri altında aşağı doğru hareket eder ve silikat eriyiği yukarı doğru hareket eder. Demir meteoritleri ve ayırt edici taşların ( ökritler ve howarditler gibi bazaltlar) oluştuğu ana yol budur.

Demir meteor diğer fazlarla birlikte demir-nikel metal oluşur. Birçok demir göktaşı, Buenaventura demirinin cilalanmış ve kazınmış örnekleri tarafından sergilendiği gibi bir Widmanstätten veya oktahedral desen göstermektedir. Aşağıdaki resimde söz konusu oluşumları görmek mümkündür.
Buenaventura IIIAB demir meteoritinin Widmanstätten modelinin yakın plan görüntüsü. Desen, farklı miktarlarda nikel içeren iki farklı demir-nikel mineralinin (kamakit ve taenit) bir araya gelmesidir.Baskın desen düşük nikel fazlı kamakitle (açık renkli bantlar) oluşur. Resmin tabanına göre yaklaşık 45º ve 135º arasında odaklanmış ince bantlar bulunduğunu unutmayın; Diğer iki grup daha geniş ve düzensiz kalıptır. Grenli dokuları ve düzensiz şekilleri olan bazı bölgeler demir-nikel fosfitlerdir. Meksika'da 1969 yıllarında meteorit bulundu

m2.jpg

Bir başka örnek de aşağıda görüleceği üzere Eucrite Bluewing 001'in ince kesit görünüşü, bir asteroidin veya gezegenin yüzeyindeki hızlı soğutma yapan bir magmanın hızlı kristalleşmesini gösteren bir bazaltik (daha spesifik olarak "subofitik" doku) ortaya çıkarmaktadır. Büyük mineraller (piroksen, çeşitli parlak renkler, plajiyoklaz, gri tonlar), birkaç milimetre uzunluğa kadar uzunlamasına birlikte harmanlanmış taneler oluşturur. Bu 6.1 g göktaşı, 2000 yılında Nevada'da bulunmuştu

m3.jpg


Bir başka örnek olan Emery mesosiderit. Bu taşlı demir göktaşı Güney Dakota'da 1962 civarında bulunmuştur.% 50 demir-nikel metal ve% 50 silikatlar (büyük üçgen clast dahil) içermektedir. Bu göktaşlarının, bir ergimiş çekirdekli bir asteroitin çarpışması sırasında yüzeyde bazaltik materyalleri olan ikinci bir asteroid ile oluştuğu tahmin edilmektedir

m4.jpg

Farklılaşmış meteor bir sınıfının üyeleri, pallasites , metal ve olivin, yaklaşık eşit oranlarda oluşmaktadır; Onlar çekirdeğin ve onların farklılaşmış asteroidinin manto arasındaki sınırda oluştu. Seymchan pallasit'in olivinleri sarı, metal açık gri renktedir.Aşağıda buna en güzel örneklerden birini görmektesiniz.

m5.jpg


Bu aşamadan sonra sahada nasıl meteor buluruz a gelelim.....

Meteoritler bir gramdan başlayan ve kilolarca ağırlığa değişebilir nesnelerdir, Ancak toplanan meteoritlerin tipik kitleleri 100 ila 10000 gram arasındadır; Tipik uzunluklar yaklaşık 3-30 cm'dir. Demir meteoritleri yoğunlukları (suyun 7.4 ila 7.9 katı) yüksektir ve benzer boyuttaki Dünya kayalarından yaklaşık üç kat daha zayıf; Çoğu kondritin ağırlığı yaklaşık olarak bir buçuk kat daha fazladır.

Meteoritler genellikle yuvarlak kenarlı şekillerde düzensizdir, ancak hiçbiri tamamen küresel değildir. En yeni düşmüş meteoritlerin füzyon kabuğu genellikle siyahtır ;


"La Criolla L6 kondrite. Bu göktaş 6 Ocak 1985'de Arjantin'e düştü. İnce mat siyah eritme kabuğunun taşın açık gri iç kısmıyla nasıl kontrast oluşturduğuna dikkat edin. Sol-sağa yaklaşık 18 cm uzunluğundadır"
m6.jpg


Bazı nadir türlerde kabuk açık gri renktedir. Çoğu taşın iç kısımları, La Criolla kondrite gibi genellikle gri renktedir.
Yıllarca ya da yüzyıllar boyunca, yeryüzündeki hava koşulları, bir meteoritin füzyon kabuğunu paslı kahverengiye dönüştürebilir Aşağıda buna güzel bir örnek görmektesiniz.
"Ness İlçesi L6 kondrite. Bu göktaşı, Kansas'daki bir tarladan çıkarıldı; Kahverengi (demir oksit) ve siyah (orijinal füzyon kabuğu) karışımına maruz kalmıştır. Yuvarlak çukurlar, kondrit düşüşlerine tipiktir. Soldan sağa uzunluk yaklaşık 18 cm."
m7.jpg

Taze meteoritin pürüzsüz yüzeyi, diğer taşlardan daha belirgin olan parmak izi şeklindeki çukurlara (regmaglerpts) sahiptir. Buna ait görseli aşağıda görebilirsiniz.

"Kinsella IIIAB demir göktaşı 3.5 kg ağırlığındadır ve yaklaşık 20 cm uzunluğundadır. Bu göktaşı 1946 yılında Alberta, Kanada'da bulundu. Atmosferik geçit sırasında oluşan paslı kaynaşma kabuğundaki çöküntülerin kondrite ait çöküntülerden daha derin olduğuna dikkat edin"
m8.jpg

Gelelim testlere


A) Şekil, renk ve doku. Bir kaya olası bir göktaşının ilk ipucu genel şekli ve rengidir. Yeni düşmüş taşlar siyahtır; Aşınmış taşlar genellikle koyu kahverengidir.

B) Manyetizma. Meteoritik metal her zaman manyetik olduğu için bir mıknatıs ile çekilebilir. Demirlerin çoğu manyetik iken demirlerin çoğu mıknatısa zayıf bir şekilde çekilir. Zayıf manyetizm, mıknatısıyı bir yere asarak, taş numuneye yaklaştığında salınımını göstermekle gösterilebilir. Ancak tüm meteoritlerin manyetik olmadığını unutmayın: Ay göktaşı, martya meteoritleri ve bazı ökritler aslında metal içermez.

C) Önemli bir test şüpheli nesnenin bir köşesini bir zımba teli, zımpara çubuğu veya silisyum karbür kağıdı(zımpara kağıdı) ile öğütmektir. Bir demir meteoriti parlak beyaz metalik bir yüzey gösterecektir. Göktaşlarının büyük çoğunluğu parlak, gümüş renkli metalin ufak parçalarını gösterecektir.

Örnek siyah bir iç bölgeye sahipse, yüksek oranda manyetiktir. Ancak benzer boyuttaki bir çelikten daha az yoğun hissettirir, muhtemelen demir oksit manyetittir. Manyetit, özellikle California'da göktaşlarıyla karıştırılan en yaygın alan malzemesidir. Manyetitin tanımlanması bir çizgi testi kullanılarak teyit edilebilir. Magnetit cilasız bir seramik karo üzerinde (örneğin alt tarafında) siyah bir çizgi verir.



Yukarıdaki testleri geçen örnekleri incelemek istiyoruz, lütfen numunelerin sayısını iki veya üç olarak sınırlayın.
Bir göktaşınız olduğunu düşünüyorsanız, muayene için büyük bir üzümün yarısı kadar küçük bir parça çıkarın.
Parçalar bir çekiç ve keskiyle çıkartılabilse de, inceleme için uygun olmayan küçük parçalar yaratabilir. Küçük parçaları parçalamak daha iyi. Demir meteoritleri için bu bir çelik testereyle yapılabilir. Taşlar evde veya yerel bir kaya dükkanında seramik testere ile kesilebilir.

Lütfen, adınızı, adresinizi , telefon numaranızı, faks numaranızı ve e-posta adresinizi birlikte aşağıdaki yere gönderiniz :

Dr. AE Rubin
Dept. of Earth and Space Sciences
Üniversitesi California
Los Angeles, California 90095-1567
ABD
Bu mesaja eklenen dosyaları görüntülemek için gerekli izinlere sahip değilsiniz.
ALLAH KURAN İLE AKLIN YOLUNU AÇAR

Kullanıcı avatarı
Treks34
Mesajlar: 542
Kayıt: Pzt Mar 06, 2017 18:21

Re: GÖK TAŞLARI-METEORLAR

Mesaj gönderen Treks34 » Cmt May 27, 2017 21:59

Konuyu biraz daha kurcalayalım süsleyelim ki anlaşılır olsun. Görsellere devam

n1.jpg
-
ben.jpg

-

n3.jpg
-
n4.jpg

-
n2.jpg
Bu mesaja eklenen dosyaları görüntülemek için gerekli izinlere sahip değilsiniz.
ALLAH KURAN İLE AKLIN YOLUNU AÇAR

Cevapla

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 18 misafir